Historische fortenroute onder de rook van Utrecht

47,16 km

2:45 uur

831 kcal

269 m

Het gebied rondom Bunnik ligt net onder de rook van Utrecht. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een druk gebied, maar dat valt reuze mee zodra je op de fiets zit. Het polderachtige oude landschap net buiten de grote steden is heerlijk rustig met grote buitenplaatsen en historische forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie
De nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie langs de rivier de Lek. De linie loopt van het eiland Pampus, boven Muiden, tot aan de Biesbosch. Van 1815 tot ongeveer 1940 werd de linie gebruikt om land onder water te zetten. Het gebied werd daardoor moeilijker begaanbaar voor de vijand. Op centrale punten en op punten waar geen water kon komen, werden forten gebouwd. Net buiten Bunnik kun je een kijkje nemen bij het Fort bij Vechten. Dit is het op één na grootste fort van de waterlinie.

Postillion Hotel Utrecht Bunnik
Bij het plaatsje Doorn fiets je door een mooi, licht heuvelachtig gebied dat ligt op een voormalige stuwwal. Het park bestaat uit bos en heide, afgewisseld met open akkers. Het eindpunt van de route is Postillion Hotel Utrecht Bunnik. In dit luxe hotel kun je comfortabel overnachten, maar je kunt er ook een kopje koffie drinken of een hapje eten.

Fietsen huren

  • E-bike
    E-bike
    € 25,00
  • Stadsfiets
    Stadsfiets
    € 7.00