Utrecht Tourroute – Le Tour De France 2015

64,19 km

3:44 uur

1132 kcal

318 m

Fietsen door de Utrechtse binnenstad en toegejuicht worden door een paar honderdduizend mensen: wat zou dat toch een machtig gevoel moeten geven. Op 4 en 5 juli 2015 is Utrecht fietshoofdstad van de wereld. De tweede etappe van de Tour de France kan ook nu al worden uitgeprobeerd.

Deze fietstocht volgt het begin van de tweede etappe van de Tour de France, met de start aan de Croeselaan. Voor een peloton van pak ’m beet 180 man is fietsen door het centrum van Utrecht best krap, maar wees gerust: de afspraak is dat het officiële startschot pas bij ’t Goylaan wordt gelost. Tot die tijd wordt er geneutraliseerd gefietst. De wielrenners blijven dus bij elkaar en zullen niet met 45 kilometer per uur of harder voorbij knallen. Het geeft ze zelfs de mogelijkheid om even om zich heen te kijken.

Via de Vondellaan en de Bleekstraat voert de tocht langs alle mooie plekken die de Utrechtse binnenstad te bieden heeft: van het Oudkerkhof en de Ganzenmarkt tot het Janskerkhof en de Maliebaan. Er wordt zelfs onder de Domtoren gefietst. Het schijnt dat Tourbaas Prudhomme definitief voor Utrecht koos toen hij het Domcarillon de Marseillaise hoorde spelen…

De fietstocht gaat in westelijke richting, naar Leidsche Rijn, de grootste nieuwbouwlocatie van het land. Waar de tweede etappe eindigt, is nog niet bekend. De Tour de France heet echter niet voor niks Tour de France, dus de kans is bijzonder groot dat het profpeloton na Leidsche Rijn richting zuiden koerst.
Deze fietstocht gaat verder in noordwestelijke richting, naar Breukelen. Na de historische binnenstad en de nieuwbouw van Leidsche Rijn is het tijd voor lammetjes, appelbloesem, knotwilgen en vrolijke koeien: het buitengebied.
Het eerste dorp is Haarzuilens, vooral bekend van Kasteel De Haar. Na Haarzuilens volgen buurtschappen en Breukelen, en daarna gaat het verder langs de meanderende Vecht, in de richting van Maarssen. Er valt genoeg te zien onderweg: van passerende boten tot buitenplaatsen met de zo’n kenmerkende theehuisjes. Langzamerhand komt de 112 meter hoge Dom, icoon van de stad, weer in zicht.

Fietsen huren

  • E-bike
    E-bike
    € 25,00
  • Stadsfiets
    Stadsfiets
    € 7.00