Ontdek het centrum van Utrecht

61,69 km

3:34 uur

1092 kcal

349 m

Utrecht is één van de gezelligste steden van Nederland. De authentieke sfeer doet dorps aan, maar kan tegelijkertijd overweldigend zijn. Een gezellig centrum met grachten waaraan je leuk kunt eten, de imposante Domtoren en het station annex winkelcentrum Hoog Catharijne zijn de grootste trekpleisters, maar wie Utrecht op de fiets doorkruist, ziet ook hele andere dingen!

Vanaf dit punt is het iets meer dan 7 kilometer naar Nieuw Amelisweerd, de eerste bezienswaardigheid van de fietstocht. Het kasteel wordt voor het eerst vernoemd in 1350 en net als Oud-Amelisweerd raakte ook dit huis zwaar beschadigd in 1672. In 1682 werd het middeleeuwse huis afgebroken en in hetzelfde jaar is het huidige landhuis gebouwd. In 1971 neemt een groep krakers zijn intrek in het landhuis en op hun initiatief wordt in 1984 het huis gerestaureerd. Tegenwoordig telt het huis 17 appartementen.

Fiets snel verder, want vervolgens staan het Centraal Museum en Museum Catharijneconvent op het programma. Bezoek één of beide musea voor een bezichtiging van de grootste collectie Rietveld-objecten ter wereld en een collectie actuele kunst, mode en vormgeving (Centraal Museum), of leer meer over de geschiedenis van het christendom in Nederland (Museum Catharijneconvent).

Stadskasteel Oudaen is een versterkt middeleeuws huis aan de gracht van Utrecht. Het werd rond 1276 gebouwd en heeft veel bestemmingen gekend, van particulier woonhuis tot bejaardentehuis tot horecaonderneming.

Stellingmolen Rijn en Zon is gebouwd in 1912 en zijn functie was het malen van graan. De molen was uitgerust met zelfzwichtend en dat werd hem in 1949 bijna fataal. Bij een opkomende storm kregen de molenaars de molen niet onder controle, hierdoor sloeg de molen op hol en kwam hij pas tot stilstand toen bijna alle kleppen waren weggewaaid. Pas in 1977 vonden herstelwerkzaamheden plaats, nadat de gemeente de molen had opgekocht.

Onder in de molen wordt nog meel verkocht dat in de molen zelf gemalen is.
Bij Maarssen aangekomen staat een voormalig kasteel. In 1379 wordt er al een huis vermeld dat ‘Snaafburg’ heet. Door de eeuwen heen heeft het wisselende eigenaren, die het huis verbouwen en uitbouwen. In 1596 werd er bij de woontoren een zijvleugel aangebouwd.

Vervolgens kom je langs voormalige ridderhofstad Oudaen bij Breukelen. Het pand, omgeven door een gracht, werd rond 1300 gebouwd. Het staat tegenover de plaats waar de Aa oorspronkelijk uit de Vecht ontsprong.
De Kortrijkse Molen is een poldermolen die de polder Kortrijk en Gieltjesdorp bemaalt. Aanvankelijk deed de wipmolen dat op windkracht, later is er een scheprad geïnstalleerd. Anno 2015 wordt de molen nog af en toe op vrijwillige basis in bedrijf gesteld.

Kasteel De Haar stond vroeger bekend als Het Huys te Haer. De eerste beginselen van dit kasteel werden waarschijnlijk in de twaalfde eeuw gebouwd. Zoals te verwachten is, heeft het kasteel veel te lijden gehad van oorlogen en gevechten. Vanaf 1892 is het kasteel dan ook herbouwd op de restanten van de oude vesting. Het kasteel kijkt uit over een prachtige uitgestrekt Engels landschapspark en er is altijd wel wat te doen. Je kunt je rond laten leiden door een gids of één van de vele andere evenementen bezoeken die in het kasteel worden georganiseerd, zoals concerten, fairs, kinderactiviteiten of theatervoorstellingen.

Kasteel Heemsteede II is een imposant huis dat in 1645 werd gebouwd. De stijl was Hollands Classistisch, herkenbaar aan de combinatie van voor die tijd moderne materialen en vormen uit de klassieke oudheid. Het pand wordt anno 2015 gebruikt als kantoor en er is een restaurant in gevestigd.

Fietsen huren

  • E-bike
    E-bike
    € 25,00
  • Stadsfiets
    Stadsfiets
    € 7.00